Hvad er forskellen på graffiti og street art?

Kalder du også alt det, der er malet på murene i det aarhusianske bybillede for graffiti? Det er ikke så underligt - det er der nemlig flere, der gør. Men der er forskel på den graffiti du ser i bybilledet og derfor indbyder Galleri Grisk til en dobbeltudstilling af de to kunstnere Aroe og Richard Holmes, der hver især tilhører enten graffiti- eller street art-disciplinen, for at give aarhusianerne et indblik i forskellen på de to stilarter og deres historie.

Værk af Richard Holmes, der også i street art miljøet kalder sig “OMAW”.

Værk af Richard Holmes, der også i street art miljøet kalder sig “OMAW”.

Graffiti og street art er udtryk for en ældgammel fortællerkunst  
Graffiti og street art adskiller sig blandt andet i udseende. Graffiti betragtes som ord og bogstaver, hvor street art er den mere kunstneriske, motivbaserede udgave. Men fælles for begge kunstformer er, at de har eksisteret siden de vægmalerier, der indgik i historiefortællingen blandt hulemænd. Derudover findes der også tagging, som er en underdisciplin til graffiti, der går ud på at skrive sit navn utallige steder. 

Fra ulovlig til lovlig street art og graffiti 
Richard Holmes og Aroes kunst stammer fra den engelske undergrund. Her brugte de deres ungdomsår på at male på bygninger og toge i nattens mørke. Begge med hver sin form for kunstart - og ligesom kunstarterne er begge mænd vokset fra gaderne og ind i gallerierne. 

Aroe og hans graffiti og er et godt eksempel på en af de tunge drenge indenfor netop den ældgamle disciplin ved navn tagging. Udfordringen i at skrive ”Aroe” på nye måder, bringer altid nye og spændende kunstværker ud i dagslyset. Han bor til dagligt i det sydlige England.

For Richard Holmes endte tiden som ulovlig street art-kunstner i sidste ende med en anholdelse.  Med over 100 toge på samvittigheden resulterede det i 240 timers samfundstjeneste og en stor bøde for Holmes. En oplevelse der sendte ham på pension som kunstner og ind i en verden som slagter. Men 17 år efter kriblede kreativiteten alligevel for meget i ham og efter at have gravet spraydåserne frem igen, er det lykkedes ham at skabe sig et navn i det meste af Europa. Hans kunst tager udgangspunkt i popkulturen, og figurer som Tin Tin, Skipperskræk og Supermand dukker op flere steder i hans kunst.


Et værk af Aroe

Et værk af Aroe

Oplev kunstnerne og få muligheden for at stille dem spørgsmål 
Begge kunstnere kan opleves hos Galleri Grisk til fernisering af deres fælles udstilling den 12. januar kl. 13.00 – 18.00. Her bliver det muligt at stille dem spørgsmål og høre om de forskellige discipliner. Der vil også være lidt godt til ganen. Adressen er Klosterport 4, 8000 Aarhus C.