Endnu et gavlmaleri i Silkeborg udført af Bogdan

Det er ikke første gang, at Bogdan Scutaru laver et gavlmaleri i Silkeborg. Tidligere har han nemlig lavet Hjejlepigen, der er placeret ved krydset på Østergade. Et vægmaleri der blev doneret af en lokal erhvervsmand, og som byen hurtigt forelskede sig i. Denne gang er det inde i midtbyen, at Bogdan har malet en væg. En kvinde der hviler med et tænkende udtryk på en tagtop. Hør Bogdan fortælle om sine tanker og fremgangsmetode bag maleriet her: 

Hvad var dine tanker, før du startede på gavlmaleriet?

”Da Galleri GRISK ringede til mig med projektet, var jeg begejstret over at få et nyt gavlmaleri i Silkeborg. Jeg havde en god oplevelse, da jeg i sommers malede min første væg der. Jeg finder byen meget smuk med meget historie og et storslået sceneri.” Street art-kunstneren Bogdan.

32. Silkeborg Nygade 2018.jpg

Hvor fik du din inspiration fra? 

”Jeg tog ind til området og tog billeder fra forskellige vinkler. Vægmaleriet er i centrum af byen, på en af gågaderne og har flere forskellige synsvinkler - fra gaden, fra en gemt terrasse til en bar, fra kirketårnet og fra de forskellige balkoner på bygningerne i nærheden. 

Jeg besluttede mig for, at mit design skulle inkludere og hænge sammen med omgivelserne samtidig med, at det gerne måtte skille sig ud. Det skulle også give beskueren et billede, der gav mening uafhængigt af deres placering. Så først lavede jeg nogle skitser og valgte så den, hvor ansigtet er synligt fra alle vinkler.  

Når man ser det fra hovedgaden, ligner det, at figuren kigger ned på de mennesker, der passerer. Fra de andre vinkler kan man mere eller mindre se hele maleriet, og man opdager derfor at det forstiller, at figuren læner sig op ad bygningen, hvilket skaber en forbindelse til miljøet omkring. 

Det er her min kone kommer ind i billedet. For efter jeg besluttede mig for placeringen af figuren, poserede hun for mig, så jeg kunne give den endelige realistiske gengivelse til tegningen. Alt det gjorde jeg ved at tegne designet digitalt. Derefter tilføjede jeg andre elementer til tegningen; en måne og en palmeinspireret gren. 

Kromatisk besluttede jeg mig for en umættet, analog palet for at harmonisere med facaderne på de bygninger, der er i kvarteret.”

Silkeborg Nygade 2018 steet view.jpg

Hvordan var selve processen? 

”Processen tog længere tid end forventet, fordi det gode vejr ikke holdt ved, og jeg havde mange kolde vinterdage med regnvejr. Heldigvis fik jeg hjælp fra kunstneren Jamie Linley, der også er en god ven. Han malede også et vægmaleri i Silkeborg på det tidspunkt. Vi gik frem og tilbage mellem de to vægge og hjalp hinanden med udfyldninger og baggrund. Jeg var placeret over gadeplan, så jeg havde ikke meget interaktion med offentligheden, men jeg mødte alligevel nogle interessante mennesker. En af dem viste mig et skjult vægmaleri, der var malet af en lokal kunstner; et smukt fantasilandskab fyldt med komplicerede detaljer. Det reddede min dag. Naboerne var meget hjælpsomme og fandt parkering og opbevaringsplads til mig. De kom også med varm kaffe næsten hver dag, hvilket var perfekt på de kolde dage. 

Alt i alt var det et fedt projekt, takket være offentligheden og alle dem, der var involveret i projektet.” 

 

Galleri Grisk X Spark er taget på Formland

I uge 5 er Galleri Grisk taget på Formland sammen med Spark by Thomas Pedersen, der er en anerkendt tegnestue fra Aarhus centrum. Sammen medbringer vi otte stole, der er designet i samarbejde med Thomas Pedersen og kunstnerne hos Galleri Grisk. Læs mere om vores tur herunder:

_MG_2128.JPG

Vi tror på at kunst er, hvad man gør det til. Det behøver ikke at være anerkendt, og man behøver ikke nødvendigvis have en uddannelse for at være kunstner. Kunst er et udtryk for kultur, og når du bevæger dig gennem bybilledet, vil du opleve netop det på gavle og vægge, i form af graffiti og street art. Alligevel er graffiti og street art ikke særligt anerkendt som kunstform, og det ønsker vi at skabe dialog om.

_MG_2139.JPG

Derfor har vi i samarbejde med Spark by Thomas Pedersen, givet en dansk designklassiker, Stingray stolen, en ny forklædning i form af 8 unikke kunstværker. De er lavet af 8 internationale kunstnere, der alle er anerkendt for deres talent. Alt sammen for at finde svar på, hvad rammerne for den etableret kunstverden kan omfavne, og hvornår street art har sin berettigelse på den danske designscene. Kunstnerne bag stolene er: Peter Brik, Malakkai, Rasmus Balstrøm, Akue, SWET, CMP ONE, Frederik Lassen Hesseldahl og Locatelli Steve.

Alle stolene kan købes gennem Galleri Grisk og ønsker du en anden kunstner, er der også mulighed for at få produceret en stol efter eget kunstnervalg. Kontakt Peter Birk fra Galleri Grisk, for at få yderligere oplysninger.

Galleri GRISK er nu officiel samarbejdspartner til udsmykning af byens byggehegn

I forbindelse med nytårsbriefing for det Aarhusianske erhvervsliv på Aarhus Rådhus d. 16 januar, blev Galleri Grisk præsenteret som officiel samarbejdspartner til udsmykning af de mange byggepladshegn, der vidner om en by i vækst. 

Det sker på baggrund af et godt samarbejde med kommunen, der blandt andet har ført til udsmykninger af byggehegn på både Aarhus Ø og Sydhavnen. Et projekt som er blevet født med navnet “Livstegn”. Læs mere om det her!

Vi glæder os over samarbejdet og over at være med til at gøre byen til et spændende og smukkere sted.

Hvad er forskellen på graffiti og street art?

Kalder du også alt det, der er malet på murene i det aarhusianske bybillede for graffiti? Det er ikke så underligt - det er der nemlig flere, der gør. Men der er forskel på den graffiti du ser i bybilledet og derfor indbyder Galleri Grisk til en dobbeltudstilling af de to kunstnere Aroe og Richard Holmes, der hver især tilhører enten graffiti- eller street art-disciplinen, for at give aarhusianerne et indblik i forskellen på de to stilarter og deres historie.

Værk af Richard Holmes, der også i street art miljøet kalder sig “OMAW”.

Værk af Richard Holmes, der også i street art miljøet kalder sig “OMAW”.

Graffiti og street art er udtryk for en ældgammel fortællerkunst  
Graffiti og street art adskiller sig blandt andet i udseende. Graffiti betragtes som ord og bogstaver, hvor street art er den mere kunstneriske, motivbaserede udgave. Men fælles for begge kunstformer er, at de har eksisteret siden de vægmalerier, der indgik i historiefortællingen blandt hulemænd. Derudover findes der også tagging, som er en underdisciplin til graffiti, der går ud på at skrive sit navn utallige steder. 

Fra ulovlig til lovlig street art og graffiti 
Richard Holmes og Aroes kunst stammer fra den engelske undergrund. Her brugte de deres ungdomsår på at male på bygninger og toge i nattens mørke. Begge med hver sin form for kunstart - og ligesom kunstarterne er begge mænd vokset fra gaderne og ind i gallerierne. 

Aroe og hans graffiti og er et godt eksempel på en af de tunge drenge indenfor netop den ældgamle disciplin ved navn tagging. Udfordringen i at skrive ”Aroe” på nye måder, bringer altid nye og spændende kunstværker ud i dagslyset. Han bor til dagligt i det sydlige England.

For Richard Holmes endte tiden som ulovlig street art-kunstner i sidste ende med en anholdelse.  Med over 100 toge på samvittigheden resulterede det i 240 timers samfundstjeneste og en stor bøde for Holmes. En oplevelse der sendte ham på pension som kunstner og ind i en verden som slagter. Men 17 år efter kriblede kreativiteten alligevel for meget i ham og efter at have gravet spraydåserne frem igen, er det lykkedes ham at skabe sig et navn i det meste af Europa. Hans kunst tager udgangspunkt i popkulturen, og figurer som Tin Tin, Skipperskræk og Supermand dukker op flere steder i hans kunst.


Et værk af Aroe

Et værk af Aroe

Oplev kunstnerne og få muligheden for at stille dem spørgsmål 
Begge kunstnere kan opleves hos Galleri Grisk til fernisering af deres fælles udstilling den 12. januar kl. 13.00 – 18.00. Her bliver det muligt at stille dem spørgsmål og høre om de forskellige discipliner. Der vil også være lidt godt til ganen. Adressen er Klosterport 4, 8000 Aarhus C. 

GRISK LAB: Et kontorfællesskab - bygget på kreativitet og nyfortolkning

Når gutterne bag Grisk kommer på nye ideer, er det svært ikke at se dem til ende. Det gælder også det nyeste skud på stammen, der har slået sine rødder ned i det gamle Æggepakkeri i Aarhus K, og som nu blomstrer i vinterkulden. Stedet hedder GRISK LAB. 

Galleri Grisk, street art, gavlmalerier, street art udsmykning, kunst, galleri i Aarhus

GRISK LAB er et kontorfællesskab og samlingssted for kreativ udfoldelse og spontane ideer, hvor både enkeltmandsvirksomheder og større firmaer allerede har fundet plads i en bygning. Her er det muligt at leje sig ind på flere forskellige måder. Er du fx bare i Aarhus engang imellem og mangler et sted at arbejde, kan du blive medlem af Klub Grisk, der giver adgang til bygningen og de åbne kontorpladser. Har du derimod brug for en mere permanent base, kan du leje dig på flere måde, afhængigt af din virksomheds størrelse og funktion. 

CMP ONE x SWET hos GRISK LAB, Galleri grisk, galvmaleri, udsmykning, facadekunst, galleri grisk, street art

Væggen, der pryder opgangen fra kælderen og helt op til første sal, er et samarbejde mellem den danske streetart-maler CMP ONE og graffitimaleren SWET, der har arbejdet sammen omkring deres kunst i snart 30 år. 

De to kunstnere møder hinanden til en rap koncert i København i slutningen af 80’erne, hvor CMP ONE har sit graffitimagasin med til uddeling under koncerten. Sammen med en ven går han og leder efter folk med malerstøv på skoene. De håber på at finde nogen, der er graffitimaler og derfor har interesse for deres blad. En af dem er SWET, der er særligt interesseret i magasinet og derfor indvilliger i at mødes med CMP ONE i Næstved ugen efter. Et møde mellem to provinsdrenge, der skal vise sig at blive fundamentet for et langt venskab, der strækker sig på tværs af landegrænser, med deres fælles kærlighed til hiphopkulturen i centrum. Et venskab som GRISK LAB i dag hylder, ved at lade deres besøgende få oplevelsen af deres fælles værk, hver gang de træder ind ad døren. Et værk der portrættere New York, byen som de begge bruger som inspirationskilde. 

Udeover at være en hyldest, skal kunsten i bygningen også være med til at sætte de kreative tanker i gang og skabe forbindelser mellem de forskellige kunstnere, iværksættere og projektmagere der sidder i huset. På den måde bliver de kreative vægmalerier i bygningen ikke kun en hyldest til kunstnerne bag, men også en katalysator for den kreative tankegang som gutterne bag GRISKLAB ønsker skal være centrum for det nye fællesskab på Carl Blochs gade. 

Russisk præstesøn er aktuel med udstilling af seksuel street art-kunst

Lørdag d. 24. november slog vi hos Galleri Grisk, dørene op til en ny fernisering. Udstillingen trækker publikum med ind i en verden inspireret af cirkuslivet, livet som søn af en præst og fascinationen af den kvindelige seksualitet. 

Kunstneren bag udstillingen er den russiske Roma Manikhin. Han blev født i Moskva i 1977, og som teenager stak han af med et omrejsende cirkus. Da han blev træt af det, begyndte han at tjene penge på at lave vægmalerier for russiske natklubber. I dag arbejder han som kunstner og magasin-illustrator for nogle af verdens største forlag.

Kvinde - Roma Manikhin.jpg

 Præstesøn maler den kvindelige seksualitet 
Når Roma Manikhin maler, gør han det med fokus på den kvindelige anatomi og det menneskelige begær. Emner som står i skarp kontrast til hans fars arbejde som præst. Malerierne bliver alle malet op i stærke og udtryksfulde farver. 

 ”Jeg forsøger altid at fremhæve og respektere feminismens skønhed igennem min kunst. Men det er svært, for hun er mange ting; en mild og tilpasningsdygtig kvinde, en glad og seksuel skikkelse, men samtidig kan hun fremstå hjælpeløs i givne situationer. Hun er også en moderne kvinde. Mandens skikkelse kommer derimod ofte som en rolig, inspirerende og selvsikker krokodille i min kunst. Det er et udtryk, som jeg har forelsket mig i,” siger Roma Manikhin.

Kunsten skal underholde sit publikum
Men; selvom Roma Manikhin lader publikum danne sin egen mening om kunsten og dens motiver, så håber han også at kunne inspirere til en mere ironisk tilgang til seksualiteten. 

”Selvom formålet for mit vedkommende har været at udforske og undersøge gennem min kunst, så handler det også i høj grad at kunne fortælle folk, at man også kan underholdes ved det menneskelige begær,” forklarer han. 

Det vil være muligt at opleve udstillingen i vores galleri i perioden lørdag d. 24. november til lørdag d. 5. januar.

Du kan desuden se flere af kunstneren værker på hans kunstnerprofil her, hans hjemmeside, facebook eller instagram.

Roma Manikhin pakker til turen fra Rusland til Danmark

Roma Manikhin pakker til turen fra Rusland til Danmark

Hans Krull: Kunsten er den mørtel, der binder samfundet sammen

Mørket har sænket sig over Klosterport, og en mand med høj hat sidder afslappet og klar på scenen foran de mange ansigter, der er mødt op til aftens Artist Talk. Han nynner svagt i mikrofonen, imens han venter på, at de sidste får sat sig til rette. Blandt publikum bliver der hvisket omkring manden, og hvad de mon kan forvente af ham, for ingen ved helt, hvad man egentligt kan forvente, når det kommer til den aarhusianske kunstner Hans Krull. 

Hans Krull til artist talk

En kunstner med kærlighed til det ukendte
Hans Krull er en mand i konstant udvikling, og selvom han vender tilbage til en tidligere udtryksform, er det aldrig helt det samme. Han inspireres af andres kreativitet og har et gåpåmod, der ofte bringer ham ud i et arbejde med nye værktøjer. Linoleumstrykkene har han netop valgt at tage op igen efter en lang periode, hvor han har udforsket andre kunstformer.

 ”Hvis man er god til at male med en pensel, skal man bruge et andet værktøj. For man skal passe på, at man ikke bruger det, som man er god til, som en hovedpude. Så går man i stå, og så bliver det kedeligt at se på,” forklarer han og peger mod hans slideshow, der viser billeder af en skulptur, han har lavet. Foruden skulpturer og tryk har han også arbejdet med både tatoveringer og digital kunst i forbindelse med reklame for hans bar Under Masken i Aarhus. 

 De kunstværker, som har fået lov til at hænge til skue i Galleri Grisk siden september, er fyldt med farver. Noget Hans Krull selv mener skyldes, at han aldrig kan se sig helt færdig med et maleri, og derfor hele tiden påfører flere farver. Farverne der står i kontrast til en tidligere periode, hvor han holdt sig til sort og hvid. 

Kunstens værdi i Krulls øjne
Da Galleri Grisk – der i aften også agerer som faciliteter - spørger Hans Krull, hvordan han værdisætter sin kunst, griner kunstneren. Ifølge Hans Krull handler det meget sjældent om, hvad han selv mener, at hans kunst er værd og mere om, hvad andre synes, at den er værd. For i bund og grund er det jo bare et lærred med maling på, hængt op i en ramme. I hvert fald hvis man snakker på et økonomisk plan. På et mere eksistentielt plan er han dog ikke i tvivl.

 ”Kunsten er for alle. Kunsten er den mørtel, der får samfundets identitet til at hænge sammen. Hvis der ikke var kunst, var der ikke design, ballet, musik osv. Det hele ville ligne indersiden af Hitlers bunker,” svarer han og får publikum til at grine, inden han forklarer sig:

”Kunsten kan være med til at sparke til folks nysgerrighed, og så er man altså nået langt. Fordi folk der er nysgerrige bliver aldrig snæversynede, og det udvider horisonten.”

Publikum til artist talk

 

Tvivlen er enhver kunstners værste fjende
Da en kvinde blandt publikum stiller et spørgsmål til, hvordan Hans Krull overkommer tvivlen på sine egne evner, bringer det os tilbage til Hans Krulls tidligere dage og en oplevelse med hans far, der gav ham grobunden for det, han i dag kalder Krull Zen

”Min far kommer hjem efter arbejde en dag, hvor jeg er i gang med at brænde mine værker ude i haven, men han når at komme hjem og give mig et slag over nakken for det. Noget som han ellers aldrig gjorde og i min gråd over hele episoden, får jeg spurgt ham hvorfor. Han svarer mig: ”Enhver succes er bygget på et bjerg af fiasko, og fiaskoer er det eneste, du lærer af. Dine succeser lærer du ikke noget af.” Og det tror jeg i og for sig er rigtigt nok,” siger Hans Krull og fortsætter: 

”Man skal ikke være bange for sine fejl, for det skal nok lykkes på et tidspunkt - om ikke andet så en lille smule.” 

 Derfor ser Hans Krull i dag succes som det at skyde med bue og pil. Det handler nemlig ikke så meget om at ramme plet og lave en Mona Lisa, men nærmere det at man overhovedet får skudt efter noget. 

Artist Talk: Mød Hans Krull

Onsdag d. 7 november giver vi på Galleri Grisk publikum muligheden for at møde en af Aarhus mest anerkendte kunstnere Hans Krull, der vil snakke med Galleri Grisk om livet som kunstner, inspiration og kunst som en forretning.

Som opfølgning på den nyeste udstilling med Hans Krull på Galleri Grisk, giver vi nu publikum mulighed for at komme helt tæt på den excentriske hovedperson til en Artist Talk. Hans Krull vil i sammenspil med Grisk snakke om hverdagen som kunstner, hvor inspirationen kommer fra og tage i mod spørgsmål fra publikum. Galleristen og kunstneren vil også diskutere kunst som en forretning.

IMG_2446.jpg

Artist Talk med Hans Krull foregår i Galleri Grisks lokaler i centrum af Aarhus d. 7 november kl. 19:30-22:00. Der vil være mulighed for at købe en forfriskning undervejs. Det er gratis at deltage, der er dog kun 50 billetter til rådighed - for tilmelding kontakt thilde@gallerigrisk.dk.

Find begivenheden på Facebook her.

Hans Krull fernisering

I lørdags afholdte Galleri Grisk fernisering for Hans Krull, der underholdte publikum med historier om sine mange rejser og malerier inspireret heraf.

En veloplagt Hans Krull stod lørdag klar til at modtage publikum med et overvældende udvalg af nye værker bestående af malerier og grafik produceret i pendulfart mellem Lystrup og Bali. Hovedpersonen var vanligt velklædt med, til dagens anledning, en kombineret top hat og maske, der gjorde tydeligt indtryk på de mange gæster.

Galleri grisk, street art, graffiti, kunst, udsmykninger, galleri grisk, street art, graffiti, kunst, udsmykninger, galleri grisk, street art, graffiti, kunst, udsmykninger, graffiti kunst, aarhus galleri, facadeudsmykninger, galvkunst, kunst til væ…

Interessen fra publikum var enorm – både i værkerne og hovedpersonen selv, der cirkulerede i galleriet med et glas hvidvin i hånden og historier at dele ud af. Galleriet var pakket med interessede gæster, der havde trodset det uforudsigelige efterårsvejr for at se, hvad Hans Krull nu har fundet på. Ikke kun selve galleriet var fyldt til randen med de farvefyldte malerier også stueetagen i Galleri Grisk var udsmykket med Hans Krulls velkendte penselstrøg - blandt andet med et maleri af Troels Kløvedahl.

Galleri grisk, street art, graffiti, kunst, udsmykninger, galleri grisk, street art, graffiti, kunst, udsmykninger, galleri grisk, street art, graffiti, kunst, udsmykninger, graffiti kunst, aarhus galleri, facadeudsmykninger, galvkunst, kunst til væ…

Gyldent håndtryk

Det var dog ikke kun rejser og malerier, der lå den fynskfødte kunstner på sinde, også den aktuelle polemik om Danske Bank og deres gyldne håndtryk fik også en kommentar med, da Hans Krull holdte tale for de mange fremmødte. “De gyldne håndtryk skal afskaffes, så folk kan få råd til at købe noget mere kunst,” grinede Hans Krull, der bebudede, at han har sat priserne, så lavt, at alle kan være med. Hvilket viste sig, at være sandt med en gennemsnitspris per værk på cirka 17.500 kr. og unika prints til 6500 kr.

Galleri Grisk og Hans Krull takker de fremmødte for interessen og håber, at folk vil kigge ned næste gang, der holdes fernisering.